מי מאיתנו לא אוהב לשחק? תאורטיקנים מתחום הפסיכולוגיה עשו קריירה שלמה הנוגעת להסברים באשר לטיבה של המשחקיות על נפש האדם. משחק מהווה אקט קליל, מחבר ובעיקר כיפי במיוחד. בהתאם ליתרונות הרבים שהמשחקיות טומנת בחובה, קמו סגנונות משחק רבים כשאחד מהבולטים שבהם הוא משחק הקלפים. כדי להעמיק קצת יותר בנושא, ריכזנו עבורכם 4 כללים ל–3 משחקי קלפים מומלצים – הישארו איתנו.
מה זה בכלל משחק קלפים?
לפני שניגע בנושא המרכזי ונפרוס 4 כללים ל-3 משחקי קלפים, חשוב להבין תחילה מה זה בכלל משחק קלפים. בגדול, משחק קלפים כשמו כן הוא, משחק שעושה שימוש בקלפים. קלפי המשחק יכולים להיות קלאסיים כמו אלו שכולנו מכירים, וגם יכולים להיות קלפים ייעודיים אשר נוצרו ספציפית למשחק אחד (טאקי לדוגמה).
ישנם אינסוף סוגי משחקי קלפים, כל תרבות ייחסה לעצמה משחקי קלפים ייחודיים, אשר חוקיהם משתנים כתלות במדינה בה משחקים ובתרבות בה המשחק נוצר.
חוקים ושחקנים
באשר לחוקי משחקי הקלפים ושחקני הקלפים, הרי שישנם משחקים המתאפיינים בחוקים פשוטים למדי ומותאמים לגילים צעירים, כמו משחק הקלפים "מלחמה", וישנם כאלו מעט יותר מסובכים לדוגמה במשחק כמו פוקר חוקים יהיו מעט יותר מורכבים.
באשר למספר השחקנים, גם במקרה הזה הטווח הוא רחב למדי בהתאם לסוג המשחק. בעוד שיש משחקים המיועדים לשחקנים בודדים, כמו סוליטר, ישנם כאלו בהם טווח המשתתפים הוא רחב יותר ובהתאם חברתי יותר.
4 כללים ל-3 משחקי קלפים
עד כה עסקנו בהבדלים המיוחסים למשחקי הקלפים השונים, כעת נרצה לעסוק דווקא במשותף. לשם כך, בחרנו 3 משחקים שונים בתכלית בעלי דרגות קושי שונות, אך ריכזנו 4 כללים משותפים עבור שלושת המשחקים השונים. באופן הזה, ניתן לזהות מכנה משותף בסיסי המאפיין משחקי קלפים רבים. המשחקים בהם בחרנו הם פוקר, טאקי ומלחמה – להלן הכללים המשותפים להם:
-
חלוקת קלפים אקראית
בין אם מדובר במשחק מורכב כמו פוקר, או משחק פשוט למדי כמו מלחמה, הכלל שעוסק בחלוקת קלפים אקראית הוא כלל מפתח. חלוקה אקראית גורסת כי חלוקת הקלפים תחולק מבלי שאף אחד מהצדדים יודע אילו קלפים הוא או היריב שלו יקבלו.
-
לפחות 2 משתתפים
כלל משותף נוסף נוגע לכמות השחקנים הפעילים. בשלושת משחקי הקלפים: פוקר, טאקי ומלחמה, חייבים לשחק לפחות 2 משתתפים פעילים כדי שהמשחק יוכל להיות משוחק על פי הכללים.
-
אסור להתפרץ
בשלושת המשחקים האמורים אין להתפרץ באמצע המשחק. כלומר, משחקים אלו הם משחקי תורות בהם כל משתתף רשאי לשחק רק כשתורו מגיע. אין להתפרץ כדי לבצע מהלך כאשר התור הוא של משתתף אחר.
-
כל אחד לעצמו
כלל משותף נוסף נוגע לעיקרון הגורס כי כל משתתף משחק בשביל עצמו. במשחקים אלו אין משחקים בזוגות או כריתת בריתות.
לסיכום
ישנם אינספור משחקי קלפים ואינסוף כללים, אך ניתן למצוא מכנה משותף בכללים של המשחקים השונים.